Velkommen til Ferenczi – workshopen lørdag 21.11.15

Til alle kandidater og medlemmer ved Institutt for psykoterapi:

Velkommen til Ferenczi – workshopen lørdag 21.11.15

kl.09.00 – 15.00.

Det vises til tidligere kunngjøring av dette. Workshopen er tenkt som en markering av utgivelsen av boka The Legacy of Sandor Ferenczi, redigert av Adrienne Harris og Steven Kuchuck (2015). Det er å håpe at så mange som mulig har anskaffet seg boka og fått lest litt i den. Og det er fortsatt mulig å kjøpe den – e-utgaven tar bare noen sekunder å få lastet ned. Papirutgaven tar noen dager dersom den bestilles fra London (Karnac eller Amamazon.uk). Uansett oppfordres alle til å friske opp igjen Ferenczis artikkel ”Confusion of Tongues”, som de fleste har vært i gjennom på seminarene.

Programmet er skissert nedenfor. Det er å bemerke at på en workshop skal det arbeides – i denne sammenhengen med ideer og begreper som vi har arvet fra Ferenczi – og tanken er at mye av dette arbeidet skal ta form av refleksjoner og drøfting av vanlige kliniske problemstillinger.  I tillegg blir det to hovedbolker hvor vi vil forsøke å presentere Ferenczi gjennom den innflytelse han har hatt på amerikansk psykoanalyse og psykoterapi, særlig den interpersonlige og relasjonelle retningene, og i Europa – gjennom deler av den britiske objektrelasjonstenkninger (Balint) – men også de norske tradisjonene via Trygve Braatøy og Institutt for psykoterapi.

Dessverre rekker vi ikke over (denne gangen) temaer som Ferenczis traumeteori og hans beskrivelser og forståelse fenomener som dissosiasjon og identifikasjon med aggressor, men noe av dette berøres i de kliniske vignettene.

Program (5 minutters pause mellom hver bolk):

—— 09,00: Kaffe / frukt

09.00-09.15. Generell innledning: Ferenczi: Sentrale historiske fakta

09.15. Iulia Ekeberg: Klinisk vignett. Om motoverføringen i psykoterapi med en mann som deltar i assistert befruktning. Diskusjon

10.00. Agnar Berle: Ferenczi i Amerika. Hans betydning for utvikling av interpersonlig og relasjonell psykoanalyse, og betydningen for oss i dag.

11.00: Ann Kristin Saugstad: Klinisk vignett. The Language of Tenderness and Passion – the Child in the Adult. Om utfordringer rundt disse tema I en pågående terapi med en mann med kompleks PTSD. Diskusjon

12.00 – 13.00.  Lunsj med arbeid og diskusjon etter behov

13,00 . Tormod Knutsen: Ferenczis skjebne i Europa (England og Norge)

13,45. Kjetil Andre Børhaug: Gaven i psykoterapi. Diskusjon

14.35: Oppsummering. Hva videre – ny workshop? Studieopplegg over tid (et semester)? Langsgående fordypningsseminar i Ferenczi og relasjonell psykoanalyse? Større seminar / konferanse / møte med inviterte ”kanoner”?

15.00 Slutt. By exhaustion…

Det kan bli forskyvninger i programmet, vi får se underveis.

 

Påmelding: Mail til Instituttet innen 6.11.15

Entré: kr 100 ( til kaffe, frukt og lunsj)

 

Forslag til litteratur som kan være aktuelt å lese til denne gangen:

Harris & Kuchuck: The Legacy of Sandor Ferenczi, særlig kapitlene 1 (Meszaros), 3 (Haynal), 6 (Rachman), 8 (Rudnytsky), 11 (Atlas), 13 (Kuchuck), 14 (Bass)

Fra Aron & Harris (1993): Kapitlet om Balint (Dupont). Andre kapitler er også tilgjengelige ved googlesøk (New School Education).

Ellers henvises til (PepWeb): International Journal of Psycho-Analysis fra 1949 (Ferenczi-nr, artikler av Ferneczi og Balints bl.a.)

International Forum of Psychoanalysis vol 13 (2004), issue 1 / 2  (om Ferenczi)

For øvrig vises til litteraturoversikten som tidligere er sendt ut. Workshopen er primært beregnet på kandidater og medlemmer ved Instituttet, dvs. med en viss bakgrunn i denne type psykoanalytisk tenkning. Men andre kan jo også melde seg på. Ved spørsmål om workshopen, litteratursøk etc: Kontakt Tormod Knutsen, tormodk2@online.no, evt tlf.992 46 520

 

Arrangementskomiteen (Agnar, Ann-Kristin, Kjetil Andre, Tormod)

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.