Julemøte med Vigdis Songe-Møller

INSTITUTTETS MEDLEMMER OG KANDIDATER INVITERES TIL JULEMØTE

Onsdag 6. desember 2017 kl. 19.00

i Instituttets lokaler i Nydalsveien 15, 2.etg

 

VIGDIS SONGE-MØLLER

DEN GRESKE DRØMMEN OM ENHET OG LIKHET. OM INCEST OG POLITIKK I SOFOKLES’ TRAGEDIE ANTIGONE. 

 

 

Antigone vil ikke annet enn å forene seg med sin døde, incestuøse familie og samtidig stenge alle andre ute fra sin verden. En lignende incestuøs logikk kan spores i det ideologiske og mytiske grunnlaget for det athenske demokratiet: borgernes likhet, i kraft av deres felles tilhørighet til den attiske jord, legitimerer en utestengning av alle ikke-like. Ved å fokusere på både Antigones incestuøse begjær og hennes kjønnsoverskridelser, forsøker Songe-Møller å lese Sofokles’ tragedie som en radikal og mangetydig kommentar til det athenske demokratiet.

Vigdis Songe-Møller er professor emerita ved Institutt for filosofi og førstesemesterstudier, Universitetet i Bergen. I tillegg til en rekke artikler og bokkapitler om antikkens filosofi, fortrinnsvis fortolket ut fra et feministisk perspektiv, har hun skrevet to bøker på norsk: Den greske drømmen om kvinnens overflødighet. Essays om myter og filosofi i antikkens Hellas. Oslo: Cappelen Akademisk Forlag 1999 (engelsk versjon: Philosophy Without Women. The Birth of Sexism in Western Thought. London: Continuum 2003) og Tanker om opprinnelsen. Tidlig gresk filosofi fra Hesiod til Demokrit. Oslo: Cappelen Akademisk Forlag 1999. Mange vil også huske henne fra tiden hun sammen med Lars Nilsen og Knut Borge var med i P2s programserie Studio Sokrates.

Møtet er åpent for medlemmer og kandidater/kandidatmedlemmer. Etter foredraget blir det sosialt samvær og servering av ost og vin. Velkommen!

Påmelding: sekr@ny.instpsyk.no

Pris: 200,-

VELKOMMEN!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.