Sex som makt med Alenka Zupancic – Farlige forbindelser. (NB! Filmen må ses på egen hånd)

NB! Vi må dessverre opplyse om at vi ikke har fått tillatelse til å strømme filmen. Vi må derfor be alle om å leie filmen. For å gi anledning til å se filmen på egen hånd først har vi besluttet at foredraget starter noe senere.

Alenka Zupancic sitt foredrag starter kl. 20, og det vil bli Q&A etter ca. en halv time.

Filmen kan leies gratis som DVD eller Blue-Ray fra enkelte bibliotek. For øvrig kan den leies for 25-39 på kommersielle tjenester.

På sfanytime eller amazon koster det å leie film mellom 25-39 kroner:

https://www.sfanytime.com/no/movie/dangerous-liaisons

Watch Dangerous Liaisons | Prime Video (amazon.com)

Bli med oss og se Choderlos de Laclos’ Liaisons dangereuses inspirerte Hollywood film Dangerous liaisons. Arrangementet holdes som videomøte (Meet) den 3. februar 2021. Foredrag kl 20:00 ved Alenka Zupancic, 30 minutters Q&A session ca. kl. 20.30.

Obligatorisk påmelding sendes sekr@instpsyk.no.

Pris 400 NOK (medlemmer og kandidater 300 NOK)

Boken anbefales lest før filmseminaret den 3.2.21 – den finnes gratis tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Den finnes også som lydbok.

«Alt i verden handler om sex unntatt sex, sex handler om makt» skrev Oscar Wilde.
«Sex handler om makt» kan bety at sex og seksualitet handler om maktspill.
For eksempel at kvinner forfører menn og får menn til å gjøre hva de vil eller omvendt. Man kan omrokkere menn og kvinner til forskjellige seksuelle partnerroller men det gjenstår at seksualitet også er begjær, nytelse, kjærlighet, og den gir makt over den andre.
I denne forståelse er sex brukt som maktmiddel. Gjennom å bruke og snu på noen ting som finnes i den andre (f.eks. begjær) mot seg selv. Dette forførelsesspillet adlyder spesielle regler. Grunnleggende er at man kun kan oppnå makt ved å oppfordre andre til å overlevere den til oss. En bruker mot den andre kun hva man har lyktes å vekke fram i den andre. Gjennom å besvare min forførelse overleveres makten.

Denne kjente 1700-talls roman i brevform har blitt til ulike filmer. Vi vil gjerne vise Stephen Frears’ film Dangereous liaisons fra 1988, med Glenn Close, John Malkovich og Michelle Pfeiffer i de ledende rollene. Hovedkarakterene Marquise de Merteuil og Vicomte de Valmont har gjort slutt på sitt fysiske forhold for å pleie sin pakt som binder de til deres felles prinsipper og ideer. Denne pakt og dens tilknyttede «plikt» består av å forføre og manipulere andre. Hovedhandlingen tar opp Valmonts forførelse av et særdeles vanskelig mål, Madame de Tourvel.

Alenka Zupancic diskuterer Laclos’ novelle mer inngående i Ethics of the Real, Verso (Radical Thinkers), London & New York 2012.

Zupancic’s arbeid dreier seg om Lacansk psykoanalyse og kontinental filosofi. Hennes bøker er basert på grundig lesing av Platon, Democrates, Descartes, Kant, Hegel, Nietzsche, Freud og Lacan.

Zupancic er utdannet i filosofi ved Ljubljana Universitet sammen med Slavoj Žižek og Mladen Dolar. Zupančič er en av de mest profilerte medlemmene av Ljubljana School of psychoanalysis/Ljubliana Lacanian school.

ALENKA ZUPANČIČ er filosofiprofessor ved The European Graduate School og University of Nova Gorica i Slovenia. Hun er «preeminent scholar» ved Ljubljana School of psychoanalysis som ble etablert på 1970-tallet av Slavoj Žižek, Mladen Dola og andre. De kombinerer marxisme, tysk idealisme og Lacansk psykoanalyse for lettere å kunne forstå sosiokulturelle fenomen. Medlemmer av denne skolen bruker lingvistisk teori for å belyse historie, politikk, kunst, litteratur og film.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.