Sex som makt med Alenka Zupancic – Farlige forbindelser.

Bli med oss og se Choderlos de Laclos’ Liaisons dangereuses inspirerte Hollywood film Dangerous liaisons. Arrangementet holdes som videomøte (Meet) den 3. februar 2021. Foredrag kl 18:30 ved Alenka Zupancic , filmen vises fra 19:00. 30 minutters Q&A session etter filmen. Anslår at det hele vil vare til ca. kl. 21.45.

Obligatorisk påmelding sendes sekr@instpsyk.no.

Pris 400 NOK (medlemmer og kandidater 300 NOK)

Boken anbefales lest før filmseminaret den 3.2.21 – den finnes gratis tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Den finnes også som lydbok.

«Alt i verden handler om sex unntatt sex, sex handler om makt» skrev Oscar Wilde.
«Sex handler om makt» kan bety at sex og seksualitet handler om maktspill.
For eksempel at kvinner forfører menn og får menn til å gjøre hva de vil eller omvendt. Man kan omrokkere menn og kvinner til forskjellige seksuelle partnerroller men det gjenstår at seksualitet også er begjær, nytelse, kjærlighet, og den gir makt over den andre.
I denne forståelse er sex brukt som maktmiddel. Gjennom å bruke og snu på noen ting som finnes i den andre (f.eks. begjær) mot seg selv. Dette forførelsesspillet adlyder spesielle regler. Grunnleggende er at man kun kan oppnå makt ved å oppfordre andre til å overlevere den til oss. En bruker mot den andre kun hva man har lyktes å vekke fram i den andre. Gjennom å besvare min forførelse overleveres makten.

Denne kjente 1700-talls roman i brevform har blitt til ulike filmer. Vi vil gjerne vise Stephen Frears’ film Dangereous liaisons fra 1988, med Glenn Close, John Malkovich og Michelle Pfeiffer i de ledende rollene. Hovedkarakterene Marquise de Merteuil og Vicomte de Valmont har gjort slutt på sitt fysiske forhold for å pleie sin pakt som binder de til deres felles prinsipper og ideer. Denne pakt og dens tilknyttede «plikt» består av å forføre og manipulere andre. Hovedhandlingen tar opp Valmonts forførelse av et særdeles vanskelig mål, Madame de Tourvel.

Alenka Zupancic diskuterer Laclos’ novelle mer inngående i Ethics of the Real, Verso (Radical Thinkers), London & New York 2012.

Zupancic’s arbeid dreier seg om Lacansk psykoanalyse og kontinental filosofi. Hennes bøker er basert på grundig lesing av Platon, Democrates, Descartes, Kant, Hegel, Nietzsche, Freud og Lacan.

Zupancic er utdannet i filosofi ved Ljubljana Universitet sammen med Slavoj Žižek og Mladen Dolar. Zupančič er en av de mest profilerte medlemmene av Ljubljana School of psychoanalysis/Ljubliana Lacanian school.

ALENKA ZUPANČIČ er filosofiprofessor ved The European Graduate School og University of Nova Gorica i Slovenia. Hun er «preeminent scholar» ved Ljubljana School of psychoanalysis som ble etablert på 1970-tallet av Slavoj Žižek, Mladen Dola og andre. De kombinerer marxisme, tysk idealisme og Lacansk psykoanalyse for lettere å kunne forstå sosiokulturelle fenomen. Medlemmer av denne skolen bruker lingvistisk teori for å belyse historie, politikk, kunst, litteratur og film.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.