Om psykoanalytisk psykoterapi

Psykoanalytisk psykoterapi er en behandlingsform som baserer seg på regelmessige samtaler mellom pasient og terapeut. Behandlingen er systematisk og ofte langvarig, og pasienten kommer til time en eller flere ganger i uken, som regel til faste tider.

Samarbeidet dreier seg om å oppdage, forstå og bearbeide følelser, fantasier og opplevelser fra tidligere og nåværende relasjoner i livet samt bli klar over hvordan man unngår eller beskytter seg mot skremmende, smertefulle og forstyrrende tanker, følelser og opplevelser med beskyttelsesmekanismer som en gang kan ha vært nødvendige eller hensiktsmessige, men som i dag hindrer en i å leve et godt liv.

Gjennom samtalene kan pasienten og terapeuten sammen utforske ukjente sider av pasientens indre liv, sider som ofte kommer til uttrykk i form av angst, depresjon, tvangsplager eller kroppslige symptomer. Ofte vil dette henge sammen med livsvansker som samlivsproblemer, problemer med å fungere i jobb, studier eller i forhold til venner.  Etter hvert som ens samspillmønster også trer frem i forholdet mellom pasient og terapeut, kan en oppdage og tydeliggjøre dette og bearbeide det sammen i terapien.

Behandlingen tar tid, og tiden vil variere med hva slags problemer en sliter med. Det kan ofte være klokt å beregne tiden i år heller enn i måneder. Mange kan imidlertid også ha svært god nytte av mer kortvarig behandling. Å komme i kontakt med en psykoterapeut som er kvalifisert for en slik type behandling skjer ved å skrive brev og ringe til privatpraktiserende psykolog eller psykiater. I brevet beskriver en sitt liv og sine problemer og tanker om hva slags behandling en tenker kan være nyttig. I tillegg til egensøknad trengs henvisning fra fastlege.

Oversikt over terapeuter som har utdannelse fra vårt institutt, finner du ved å følge linken nedenfor.

De fleste psykoterapeuter har stor pågang, og en må derfor ofte regne med noe ventetid, særlig hos de som har driftsavtale med helseforetaket. Hos avtalespesialister betaler en kun en egenandel pr time inntil en får frikort som gjelder ut kalenderåret.
Prisen på hver egenandel og egenandelstak 1 (som gir frikort) oppdateres årlig. Gjeldende beløp kan du finne på HELFO’s nettsider.

Føler du at du er i behov av akutt, øyeblikkelig hjelp eller at det haster veldig med å komme til behandling, kan du henvende deg til den psykiatriske poliklinikken du sogner til, eller be fastlegen din henvise deg dit.

Se også:

 Liste over psykoterapeuter som har utdanning fra Institutt for Psykoterapi

 HELFO: Gjeldende egenandeler for helsetjenester

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.