Per Are Løkke: PSYKOLOGIENS KJØNNSBLINDHET

Instituttet inviterer til fagmøte med Per Are Løkke

Tid: 22. september kl 19-21

Sted: Instituttets lokaler i Gjerdrumsvei 19, 5. etasje, 0484 Oslo (det vil også være mulig med digital deltakelse via MEET møteapplikasjon).

Obligatorisk påmelding til sekr@instpsyk.no

(Vennligst oppgi om du vil delta fysisk eller online)

Smittevern: Alle som deltar ved fysisk oppmøte må være fullvaksinerte eller immune mot covid-19. Det er ellers vanlige smittevernstiltak med avstand og håndvask.

Det foregår forbausende lite refleksjon over den markante kjønnsforskjellen som kommer til syne i barne- og ungdomspsykiatrien. Hovedvekten av gutters problemer oppstår i barnealderen, og ofte mellom de er tre og åtte år. Majoriteten av jenters problemer oppstår i ungdomsalderen, og ofte mellom de er tolv og atten år. Det er også til å undre seg over at vi som oftest fortolker den unge jenta i lys av relasjoner og kultur, mens den unge gutten skrives ut av kulturen og inn i biologien, i kraft av diagnoser som for eksempel Adhd og Asberger.

Per Are Løkke vil i sitt innlegg problematisere denne kjønnsforskjellen med hovedfokus på den unge guttens problemer.  Han vil vise at gutten og mannens «mørke kontinent» handler om adskillelsen fra moren og de vanskelige følelsene som er knyttet til inntreden i en symbolsk og maskulin orden. Det mest kompliserte problemet gutten står overfor, er at identifikasjonen med urmyten om den handlende og selvoverskridende maskuliniteten, samtidig er det som skjuler hans indre krefter, emosjonelle sår og det som er gjort mot ham.

Løkke vil med eksempler hentet fra terapi, teori og kultur vise hvordan den unge guttens adskillelsesdrama utfolder seg, uttrykkes og usynliggjøres i kulturen. Med eksempler fra terapier med en «slem gutt» og en «snill gutt», Jordan Petersons teorier om kjønnsforskjellen, Peder Kjøs terapipodcast med Fredrik, guttegjengen på 2-6 som bråker og forstyrrer i hver klasse på barneskolen, dataspilling og bruk av porno vil guttens utviklingsdrama bli belyst fra forskjellige vinkler. Det vil bli lagt vekt på at det psykologiske fagfeltet er en vesentlig bidragsyter til usynliggjøringen av guttens drama.

Møtet er åpent for medlemmer og kandidater ved Institutt for Psykoterapi, IGA, Psykoanalytisk Institutt og Karakteranalytisk Institutt.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.