Per Are Løkke: Å forstå den unge guttens psykiske smerte.

Instituttet inviterer til fagmøte onsdag 2. mars kl 19-21

Sted Instituttets lokaler i Gjerdrumsvei 19. 5. etg.

Kun oppmøte

Obligatorisk påmelding til sekr@instpsyk.no. Begrenset antall deltakere.

NB! Møtet er fulltegnet, man kan evt ta kontakt med sekretær@instpsyk.no for å sette seg på venteliste.

En «slem gutt» reiser seg opp i terapirommet, kaller terapeuten et jævlig rasshøl og forsvinner ut av rommet. Terapeuten hadde ikke forstått hvor smadret og truet gutten følte seg bak sin voldelige adferd. En «snill gutt» blir mishandlet, utnyttet, kritisert og angrepet i sitt forhold. Han sier til terapeuten, det går greit, jeg bryr meg ikke, jeg vet jo at hun har det vondt, jeg tåler dette. En «huleboergutt» har sittet på sitt datarom i fem år. Det var et helvete hjemme og jeg forsvant på rommet mitt. Ingen brydde seg og nå aner jeg ikke lenger hva jeg føler sier han til terapeuten.

Løkke vil med eksempler fra forskjellige terapikasus drøfte hvordan unge gutter administrerer sin psykiske smerte. Han vil på den ene siden vise at det fremdeles er sterke kulturelle krefter som bidrar til at gutter skal «begrave og glemme» sin psykiske smerte fremfor å uttrykke den. Gutter uttrykker allikevel sin psykiske smerte i former av negativitet, uro, mangel på konsentrasjon snillhet og innadvendthet, som ofte gjør at omgivelsene ikke klarer å fange opp deres dypeste smertefortelling. Vi ser overflaten, men ikke det som skjuler seg bak.

Løkke vil ved hjelp av psykoanalytiske utviklingsteorier vise hvordan problemer knyttet til adskillelsen fra moren, forholdet til faren og guttegjengen ofte fører til at unge gutter må gjemme og glemme sitt følelsesliv. Han vil vise at guttens klassiske kjønnssosialisering er innspunnet i en symbolsk krattskog av myter og forestillinger som trekker opp grensen mellom det maskuline og de Andre. 50 år etter at kvinnene tok det endelige oppgjøret med biologiske forestillinger som lenket de til underordnede posisjoner, kan det se ut som om mannskulturen ennå ikke har foretatt det samme oppgjøret. Dette skaper en blindhet ikke bare i kulturen, i de enkelte gutter, men også i det psykologiske fagfeltet som gjør at gutters psykiske smerte altfor ofte går under radaren.

Om foredragsholder:

Løkke er psykolog med  avtalehjemmel, spesialist i barne – og ungdomspsykologi. Arbeider med ungdom og terapi.

Bøker: «Farsrevolusjonen» 2000, «Ungdommens transformasjoner» 2021. Artikkel: «Den strukturelle mishandlingen av gutters følelsesliv» i boka «Vold og psykiatri om forståelse og behandling». Krøvel, Bernt Rund, Bjørn Rishovd Rør  1997

Han har også skrevet flere essay de siste årene.

Innlegget nå tar utgangspunkt i kap. «om den unge gutten» i boka ungdommens transformasjoner

Møtet er åpent for medlemmer og kandidater ved Institutt for Psykoterapi, IGA, Karakteranalytisk institutt og Psykoanalytisk Institutt.

Velkommen

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.