Det reelle sett i lys av avslutning. Fra et Lacaniansk perspektiv

Instituttet inviterer til lørdagsseminar med Julio Gracia-Salas lørdag 14. oktober kl 10-17

seminaret holdes ved Institutt for Psykoterapi , Gjerdrumsvei 19, 0484 Oslo

I brevet til Fliess sendt den 16. april i 1900, var Freud tydelig på at enhver analyse må ha en avslutning.  Han ble etter hvert mindre sikkert på dette. I den siste teksten hans om emnet «Den endelige og den uendelige analyse» er han tydelig på at noe er endelig og noe er uendelig, og dermed anbefalte han å komme tilbake til analyse etter 5 år for en «ny runde».  

Lacan på sitt vis, med sine teoretiske bidrag i det analytiske feltet med «objektet a», «jouissance» og «det reelle» klarte å finne en vei ut av det via «la passe».  Dette var en måte å finne ut om analyse kan være endelig. 

I seminaret kommer vi til å bruke tid på å forstå mer av den lacanianske tradisjonen med å se nærmere på et kasus som Lacan hadde, og som pasienten har valgt å gi ut i form av bok, teaterstykke og film med tanke om å overføre noe av hennes opplevelse og erfaring med han.  Det blir mulig å se på hvilken type av intervensjoner han gjorde, hvorfor og ikke minst diskutere på hvilket tidspunkt ble sesjoner avsluttet.  Dette kommer til å gi oss en klarere idé om hans praksis og ikke minst om konsepter som førte til at han jobbet som han jobbet.  Et av de viktigste begrepene, og som det blir lite snakket om, p.g.a. sin kompleksitet, er «det reelle».  Dette er også et hovedkonsept som vi kommer til å bruke tid på, da det er sentralt når det gjelder analyseavslutninger og avslutning av hver sesjon.

Julio García-Salas er psykoanalytiker, medlem av WAP (World Association of Psychoanalysis), NLS (New Lacanian School) og av IPSY (Institutt for psykoterapi).  Han er psykolog, lærer ved IPSY, læreterapeut, veileder og har en avtalehjemmel i Stavanger

Møtet er for medlemmer ved Institutt for Psykoterapi, Psykoanalytisk institutt, IGA, Karakteranalytisk institutt og andre med interesse for Lacan og psykoanalyse.

Søkes godkjent som vedlikeholdsaktivitet ved Psykologforeningen og legeforeningen

Pris: 3.500,-

Påmelding til sekr@instpsyk.no (obligatorisk)

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.