Julemøte med Svein Haugsgjerd. To psykoanalytiske tradisjoner: Wilfred Bions og Jacques Lacans bidrag. Har disse bidragene noe å lære oss?

Institutt for Psykoterapi inviterer medlemmer og kandidater til julemøte den 6.12.2023 kl. 19 i Instituttets lokaler i Gjerdrums vei 19, Oslo.

Psykiater og psykoanalytiker, Svein Haugsgjerd, kommer for å fortelle om sin nye bok Galskapens gåter – psykotiske tilstander. En idéhistorisk og psykoanalytisk tilnærming (2023).

Han skriver selv om boken:

I min nye bok «Galskapens gåter» (Hertervig forlag 2023) gir jeg mye plass til både Bion og Lacan, riktignok med hovedfokus på forståelsen av psykoser. Jeg har også under utgivelse en tidsskriftartikkel: «Hva Lacan sier om kjærligheten mellom mann og kvinne».

Om begge vil jeg si noe om deres personlige utgangspunkt og om det intellektuelle landskapet som bidro til formingen av deres ideer.

Videre er det om Bion naturlig å beskrive utviklingen av hans tanker gjennom psykoseartiklene og frem til «A theory of thinking». Han skriver ofte tett på det kliniske, slik at man kan se hvordan han arbeider. Jeg vil også streife innom Meltzer som jo står Bion nært.

Lacan skriver derimot på en måte som gjør at det ikke er lett å forstå hvordan han arbeider klinisk. Jeg vil beskrive de store linjene i hans tenkning, om den gjennomgående fortolkningen av den andre ut fra seg selv (som projektiv identifisering), om Farsnavnet/Loven (Oedipus), begjæret og nytelsen, og om det tre tilgangene til verden: det symbolske (gjennom ordene), det imaginære (de private tankestrøm) og det reelle (uutsigelige).

Det som er felles for dem er en klar oppfatning av at psykoanalysen skaper en mulighet for at noe nytt oppstår i møtet mellom analytiker og analysand, noe som ikke bare kan betegnes som «innsikt».

Det blir servert vin og tapas. Pris: 250 kroner. Digital deltakelse: 150 kroner. Vipps til 542873 i forkant.

Påmelding sendes til sekr@instpsyk.no innen torsdag 30. november. 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.