Sommarmøte 7. juni 2017. Forelesing ved Peter Normann Waage: JEG OG VI. Forholdet mellom individualitet og felleskap i Russland og Norge.

Sommarmøte 7. juni 2017 kl 1800
I sitt foredrag 7. juni vil Waage behandle hovedtrekk ved den russiske mentalitetshistorien med særlig vekt på den enkeltets plass i samfunnet og kollektivets oppfatning av den enkelte. Den russiske historien og samtiden blir satt i kontrast med den vestlige forståelsen av individets plass i samfunnet. Dette er svære temaer som naturligvis må behandles ved å settes på spissen i et forsåvidt kort foredrag.

Peter Normann Waage (f. 1953) er forfatter, oversetter og foredragsholder. Han har universitetsfagene russisk, idéhistorie, filosofi og kunsthistorie. Fra 1992 til 2005 var han ansatt i Dagbladets kommentar- og lederavdeling, men er nå frilanser.

Siden 1988 har han utgitt omkring 20 bøker, blant annet «Russland er et annet sted» (1990), som fikk svært god mottagelse og ble trykket i flere opplag. Den ble sterkt revidert og nyskrevet og kom i 2012 med tittelen «Russland er sitt eget sted. Streker til et lands biografi». Også den ble meget godt mottatt og er likeledes trykket i flere opplag. Begge bøkene fremstiller Russland i kulturhistorisk lys.

Han har også utgitt to bøker om Fjodor M. Dostojevskij. Den siste kom i 2016: «Dostojevskij i dialog», der han setter Dostojevskij i relieff mot blant andre Freud, Adler, Harry Potter, Edgar Allan Poe, Sokrates og Platon.

Waages viktigst verk er imidlertid «Jeg. Individets kulturhistorie», som kom i 2008. Kronologisk spenner det fra det gamle Egypt til våre dager; mytologisk fra Adam og Eva til Harry Potter. Også denne boken er en mentalitets- eller kulturhistorie der selvforståelsens forvandlinger står i sentrum. Naturligvis er både Russland og Dostojevskij behandlet.

Inngangsbillett: Ta med 300 kr (inkluderer tapas og vin)

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.