Filmkveld: Visning av filmen Phantom Thread og foredrag ved Kjell Grønnevik

Institutt for Psykoterapi inviterer til filmvisning og foredrag fredag den 19.8.22 kl. 18-21.30 i instituttets lokaler i Gjerdrums vei 19, Oslo.

Spillefilmen Phantom Thread, regissert av Paul Thomas Anderson (2017), utspiller seg i London på 1950-tallet. Vi følger den velrenommerte designeren av kvinneklær, Reynolds Woodcock (spilt av Daniel Day-Lewis). En selverklært, evig ungkar; kontrollert og kontrollerende, med åpenbare vansker med å binde seg til andre mennesker. I møte med filmens kvinnelige protagonist, Alma (spilt av Vicky Krieps), en kvinne med egen subjektivitet, vilje og begjær, oppstår en malstrøm av spenning og drama. Reynolds pendler mellom å være tilnærmet nær henne for så, repetitivt, å støte henne fra seg. Hun vil ha ham, men opplever at det er et slags uforklarlig spill som pågår, der det stadig er «noe som kommer mellom dem». I motsetning til de foregående kvinnene i Reynolds liv, er imidlertid ikke Alma innstilt på å la seg avvise. Hun har en dristig plan, og viljen til å gjennomføre den.

Med André Greens artikkel: «The dead mother» (1983) som innfallsvinkel, vil Kjell Grønnevik gå herr Woodcock nærmere etter i sømmene i et forsøk på å sette ord på hva det er Alma fornemmer hun står overfor. Det som umiddelbart kan fremstå som et slående vakkert kostymedrama, blir i møte med psykoanalysen også til en skildring av en kamp mellom den døde mor og den begjærende og nærende kvinne. En beretning om narsissisme som et fengsel, der det å kunne elske, trenge og ta imot noe fra et annet menneske virker umulig. Kanskje vil vi også få en mulig forklaring på hvorfor Daniel Day- Lewis under innspillingen ble grepet av en så overveldende (og for ham uforståelig) tristhet at han besluttet å gi seg som skuespiller? Vi får se.

Innlegget er basert på filmessayet: «Flukten fra det moderlige nekropolis», publisert i Tidsskrift for Norsk Psykologforening, september 2019.

Kjell Grønnevik er utdannet psykolog og medlem av Institutt for Psykoterapi. Til daglig jobber han på Seksjon for gruppebehandling, ved Kronstad DPS (Bergen).

Påmelding til: sekr@instpsyk.no.

Åpent for: alle

Pris: 300 kroner (studenter: 200 kroner) Vipps til nr 542873 i forkant.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.