Institutt for Psykoterapi inviterer til fagmøte den 6. mars 2024 kl. 19-21 i Instituttets lokaler i Gjerdrums vei 19.
Møtet er åpent bare for medlemmer ved Institutt for psykoterapi, Psykoanalytisk institutt, Karakteranalytisk institutt og Institutt for gruppeanalyse.
Det er også mulighet for digital deltakelse.
Arrangementet er gratis for medlemmer ved Institutt for psykoterapi. Andre: 200 kroner. Vipps til nr. 542873.
Påmelding til: sekr@instpsyk.no
Agathe Blix-Løvmo jobber som overlege på Nydalen DPS, seksjon døgnbehandling og har tatt videreutdanning ved Institutt for psykoterapi. Ekko og Narcisuss, et kjærlighetsforhold dømt til å mislykkes er hennes oppgave på videregående seminar.
Siden Freud videreutviklet teorien om narsissisme i 1914 i hans artikkel «On Narcissism: An Introduction» har narsissismen blitt viet omfattende utforskning i psykoanalytisk tenkning og teori. I massemediale og faglige termer beskrives hyppig ulike personer, kriminelle, statsledere, kulturer og til og med hele land med begreper knyttet til narsissisme, eller narsissistisk personlighetsstruktur. Hans motpart i myten derimot, Ekko, har det vært bemerkelsesverdig lite oppmerksomhet rundt. Til tross for at hun er en aktiv aktør og utgjør en stor del av myten er det som hun i disse to tusende år siden den ble nedtegnet gjemmer seg eller er blitt glemt.
Agathe Blix-Løvmo ønsker å bidra til å løfte fram Ekko i myten, fremme forståelsen av ekkoistisk personlighetsstruktur og ekkoismen som et fenomen i seg selv og i relasjon til narsissismen. Hun støtter seg på Donna Saverys betydelig bidrag til forståelsen av tilstanden i boken Echoism, The silenced Response to Narcissism utgitt i 2018, med hovedsakelig referanser til objektrelasjonsteori, og selvpsykologi, men også til forståelsesrammer innen tilknytningsteori og traumeteori, for å belyse ekkoisme som fenomen.
Ekkoisme defineres som en tilstand med fravær av væren, der individet avstår fra å være noe i kraft av seg selv til fordel for en annen, aller helst narsissisten eller de hun tvangsmessig relasjonelt rekrutterer til narsissister. Hun befinner seg alltid i relasjon til narsissistiske objekter, indre og ytre, og er mottaker for projeksjoner og kommunikasjoner som dikterer hvordan hun skal være. Hun aksepterer andres objektivisering av henne, tillater deres benektning av henne, slik unngår hun angsten ved å være for seg selv. Så lenge hun er i relasjon til de narsissistiske objektene reduseres hun til et knapt levende vesen, uten agens eller opplevelse av et selv (Savery 2018).
I bidraget beskrives tre typer av ekkoistisk personlighetsforstyrrelse og gjennom kasuistikker belyses den ekko-narsissistiske dynamikken i klinisk arbeid.