Boktips fra litteraturutvalget

Det er kommet flere interessante bøker om seksualitet i et psykoanalytisk perspektiv det siste året. Tyske Ilka Quindeau’s Seduction and desire. The psychoanalytic theory of sexuality since Freud gir en grundig gjennomgang av sentrale ideer om seksualitet innen psykoanalysen. Historien blir levende i hennes hender, gamle bidrag kjennes ferske. Særlig er det en bonus for denne leser at Jean Laplanche gis en sentral plass. Quindeau, som er professor i psykologi i Frankfurt og psykoanalytiker i privat praksis, fremstår som lærd og åpen for mange faglige tilganger. Personlig savner jeg likevel egne kliniske eksempler for å illustrere teorien, men kanskje kan man ikke få det hele i en bok?

salo

Også tittelen The female body. Inside and outside, redigert av Ingrid Moeslein-Teising og Frances Thomson-Salo, er egnet til å egge fantasien, men holder kanskje ikke helt det den lover? Redigerte bøker med mange bidragsytere har en tendens til å være det danskene kaller blandet landhandel. Kanskje er dette en bok som trenger litt tid, fordi den krever noe av leseren?

 reis

Heterosexual masculinities. Contemporary perspectives psychoanalytic gender theory, redigert av Bruce Reis og Robert Grossmark, fra 2009, fungerer derimot godt som helhet. Mange av kapitlene oppleves som nær det kliniske og skrevet i et språk som er til å forstå. Anbefales!

 

ørstavik

Hanne Ørstaviks roman Det finnes en stor åpen plass i Bordeaux, utforsker noen av de samme tema. Hun lykkes – etter mitt skjønn – i å få frem hvor sinnrik, kompleks og mangesidig seksualiteten er, hvor mye som står på spill – det eksistensielle, og dens dype røtter i det infantile og i den personlige historie.

  bergmann

Den nære forbindelse mellom litteraturen og psykoanalysen illustreres fint med neste bok ut; The unconscious in Shakespeare’s plays av Martin Bergmann. Bergmann fyller 100 år i år, så det gir jo grunn til en viss optimisme blant dem som har en bok i magen, men bare trenger litt tid på seg! At hans tolkninger hos denne leser får noe litt formelaktig over seg, har neppe med alder å gjøre. Styrken er i mine øyne de mange flotte sitatene som gjør at man igjen søker til kilden.

bell

En ny bok om psykose; Living on the border. Psychotic processes in the individual, the couple, and the  group redigert av David Bell og Alexandra Novakovic, byr på mange velskrevne kapitler. Særlig Bells eget bidrag oppleves anvendbart som en hjelp til å forstå relasjonelle prosesser på sengeposter. Richard Lucas’ The psychotic wavelength. A psychoanalytic perspective for psychiatry fra 2009, er verdt å nevne i sammenhengen.

 oelsner

Robert Oelsner har lyktes med å samle mange gode bidrag fra ulike deler av verden i sin Transference  and countertransference today, der Heinrich Racker blir en samlende figur. En bok jeg tror at mange av instituttets lesere vil ha sans for.

Det samme gjelder Lawrence Browns Intersubjective processes and the unconscious. An integration of Freudian, Kleinian and Bionian perspectives. Selv om det er Bion som er hovedpersonen her, skriver Brown i en økumenisk tone og med tanke for ikke å miste sin leser.

tubert

Bøker om teknikk – mange vil foretrekke ordet praksis – er ofte mangelvare. Det er derfor med store forventinger man åpner meksikanske Juan Tubert-Oklanders Theory of psychoanalytical practice. A relational approach. Denne leser ble ikke skuffet, her er det mye å glede seg over.  Kanskje passer boken best for de som ikke er helt nye i faget. Vi i litteraturutvalget håper å komme tilbake med en mer grundig omtale av denne boken på et senere tidspunkt.

tuckett

Til sist en påminnelse om hvor mye spennende som skjer på PEP, for eksempel videoene. David Tucketts refleksjoner over Ella Sharpes tekniske artikler kan inspirere til å ta en titt på en forfatter som fremdeles har noe å si.

 

  

Jon Morgan Stokkeland

Leder av litteraturutvalget                                                                                       

 

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.